Het broeden

Het broeden

Wij fokken met 25 stellen waarvan er  9 stellen in Zaandam zitten en 16 stellen in Assendelft zitten.

We fokken met alle stellen 2 rondes. we fokken zo ongeveer 100 jongen.

De stellen worden bij ons half April bij elkaar gezet zodat ze kunnen wennen aan elkaar. Als dit goed gaat dan plaatsen wij vanaf 1  mei de nest mandjes erin.  Ze maken dan met touwtjes ( sisal) die we elke dag geven een heel mooi vol nest. We geven het nestelmateriaal in kleine stukjes zodat het niet door het hele hok heen ligt en vervolgens vies in het nest gelegd word.

Na een week of na 2 weken (soms ook wel wat langer) wordt het eerste ei gelegd. We hebben een hoog rendement omdat wij de eieren rapen, wij hebben namelijk afgelopen broedseizoen (2010) maar 2 jongen verspeeld. We hebben nesten van 3 a 4 jongen (wat theoretisch normaal is).

Het rapen van eieren:

Het rapen doen wij als volgt: in de ochtend rapen we het ei en verwisselen dit voor een kunst ei, deze leggen we in een bak met een zachte ondergrond. Wij vullen een bak met 2 cm kanariezaad en leggen ze hierop. We zetten deze bak op een koele ruimte waar geen tocht is. We draaien elke ochtend alle eieren 1 keer om om verkleving van de dooier aan de schaal te voorkomen. Dit is niet noodzakelijk want een gezond goed ei kan nooit gaan kleven aan een schaal maar omdat de pop de eieren ook draait kan het daarom geen kwaad.

Het rapen doen wij tot het 3e ei, op de 4e dag leggen we de eieren in de ochtend terug zodat het 4e ei er deze dag wordt bijgelegd. Nu worden de eieren even lang bebroed en is het verschil tussen het 1e en het 4e ei geen 3 a 4 dagen.

Het voordeel  van het rapen is dat de jongen even groot zijn en niet hoeven te knokken voor wat voer. Mocht er een jong toch wat kleiner zijn dan de rest, dan kan deze gerust een beetje bovenop gelegd worden.

Na 15 dagen broeden komen de jongen gelijk uit. Deze worden door de vader en moeder gevoerd. Na 3 a 4 dagen moeten de jongen geringd worden met onze eigen ringen. Op de ringen staat het jaartal van geboorte en ons kweek nummer KW99 / 6SNH en een persoonlijk nummer van 1 tot 70. als deze erop zit moeten we opletten dat de moeder niet de ring en de vogel uit het nest gooid. Want de moeder houd het nest schoon en wil dus alleen de ring weggooien maar helaas zit het jong er aan vast. Dit gebeurt gelukkig zelden.

Na een maand van groeien zijn ze groot genoeg om te vliegen. Op dit moment willen de ouders aan het 2e nest beginnen. om er voor te zorgen dat de jongen niet in de weg zitten, hangen wij na 3 weken het nestkastje een stuk naar beneden (dit is een klein beetje te zien op de linker foto) zodat we na 4 weken een nieuw nest erboven kunnen hangen. Als de jongen nog niet willen uitvliegen na 4 weken zitten ze de moeder niet in de weg en zullen er geen ruzies zijn.

25 nov, 2016